W ramach działalności poradni pacjenci otrzymają kompleksową opiekę dietetyczną uwzględniającą m.in. ocenę dotychczasowego stylu życia, aktywności fizycznej, sposobu żywienia wraz z analizą najczęściej popełnianych błędów żywieniowych oraz ocenę całodobowych wydatków energetycznych i podstawowej przemiany materii. Każda osoba może także otrzymać dopasowaną do indywidualnych potrzeb terapię dietetyczną.
Głównym bodźcem do powstania Uczelnianej Poradni Dietetycznej jest upraktycznienie zajęć m.in. z przedmiotów Poradnictwo dietetyczne i Dietoprofilaktyka. Poradnia ma służyć studentom do realizacji ćwiczeń z tych przedmiotów, a także stwarzać możliwość odbywania tam praktyk zawodowych. Z drugiej strony poradnia ma też służyć studentom i pracownikom poszukującym konsultacji w zakresie poradnictwa żywieniowego i dietetycznego, którzy będą mogli otrzymać tam te porady za darmo. W przyszłości ma być jednostką komercyjną otwartą dla wszystkich chętnych
– tłumaczy prof. dr hab. Agata Chmurzyńska, kierownik Katedry Żywienia Człowieka i Dietetyki UPP.