W miniony weekend cukiernik Paweł Jafernik z Wytwórni Lodów z Kórnika wraz z przyjaciółmi podjął się ustanowienia rekordu Polski w kręceniu lodów rzemieślniczych. W 24 godziny mieli wytworzyć tonę. Udało się to zrobić.
Cała akcja odbywała się pod gołym niebem w ciągu dnia i w nocy przed kórnickim zamkiem. Podczas towarzyszącemu wydarzeniu festynu uczestnicy przez cały czas mogli degustować lody w najróżniejszych smakach np. o smaku sernika, piwa czy budyniu. Łącznie wydano ok. 5 400 porcji.
Pomysłodawca samodzielnie pracował na jednej z maszyn przez całą dobę jedynie z jedną godzinną przerwę na sen. Na drugiej maszynie lody kręcili zaprzyjaźnieni cukiernicy z różnych polskich miast.
Jestem bardzo zmęczony, ale przede wszystkim wzruszony i dumny, że udało się osiągnąć założony cel
– powiedział Jafernik.
Była to pierwsza taka akcja na skalę ogólnopolską. W przyszłym roku cukiernicy będą się starać o wpis do Księgi Rekordów Guinessa.
Zgodnie z regulaminem biura Rekordów Polski przebieg ustanawiania rekordów wymaga nagrania monitoringu z całej akcji oraz obecności osób, które poświadczą przebieg zdarzeń, m.in. wyników ważenia lodów.
Rekord na Ławicy
O ustanowienie swojego rekordu walczy także poznańska Ławica. Do tej pory obsłużyli najwięcej pasażerów w 100-letniej historii. Jest szansa na przekroczenie „magicznej” liczby.
CZYTAJ TAKŻE: Potrzebne kocyki dla maluszków. Nietypowa akcja