70-lecie Instytutu Ochrony Roślin – Państwowego Instytutu Badawczego w Poznaniu

Jacek Piechota 2021-09-02  |  Poznań
UDOSTĘPNIJ:
70-lecie Instytutu Ochrony Roślin – Państwowego Instytutu Badawczego w Poznaniu
Głównym zadaniem placówki jest ochrona roślin. To dzięki niej mamy w Polsce znacznie wciąż mniej chemii w żywności niż w innych krajach.

Z okazji rocznicy kilkudziesięciu naukowców z poznańskiego Instytutu Ochrony Roślin dostało odznaczenia państwowe przyznane przez prezydenta Andrzeja Dudę.

Jest to przede wszystkim pewne podsumowanie tego, co reprezentuję w mojej pracy i instytucie, ale jest to też pewna odznaka docenienia całej naszej pracy w Instytucie Ochrony Roślin, a więc tej pracy na rzecz polskiego rolnictwa

– mówi dr hab. Roman Kierzek z Instytutu Ochrony Roślin.

Instytut powstał w momencie, gdy w Wielkopolsce szalała plaga stonki ziemniaczanej. Dziś naukowcy sprawdzają w nim m.in. co trafia na pola, a docelowo na nasze stoły.

Jeśli nie będziemy tych roślin chronić, to nic nam nie pomoże – ani nawożenie, ani zabiegi agrotechniczne. Bez ochrony roślin nie będzie możliwości zebrania plonów, zarówno z powodu chorób grzybowych, wirusowych, bakteryjnych, ale i szkodników, które zjadają rośliny, jak również chwastów, które w tych roślinach rosną

– wskazuje Natalia Borodynko-Filas, kierownik Kliniki Chorób Roślin i Banku Patogenów.

Przed poznańskim Instytutem Ochrony Roślin jak i przed rolnictwem stają coraz większe wyzwania.

Wskazaliśmy, jakie są perspektywy i zadania na przyszłość – dla instytutu oraz dla całej Polski – jeśli chodzi o ochronę roślin. Jest to przyszłość bardzo ważna, gdyż Unia Europejska mówi o zmniejszeniu o połowę chemizacji w ochronie roślin i to musimy teraz przełożyć na praktykę i doradztwo, wskazując jak mają postępować rolnicy, żeby tej chemii używać mniej

– tłumaczy prof. dr hab. Marek Mrówczyński, dyrektor Instytutu Ochrony Roślin w Poznaniu.

Rolą instytutu jest przede wszystkim zagwarantowanie bezpieczeństwa żywności. To także badanie przyczyn występowania wielu chorób u roślin i szukania sposobów, by im zapobiegać.

Żeby produkować dużo produktów dobrej jakości, to ochrona roślin jest absolutnie niezbędna. Oczywiście trzeba wycofywać środki toksyczne, zwłaszcza te, które kiedyś się wydawały może atrakcyjne, ale potem przy długoletnim stosowaniu okazały się być szkodliwe. Trzeba szukać nowych substancji

– podkreśla Jan Krzysztof-Ardanowski, przewodniczący Rady ds. Rolnictwa i Obszarów Wiejskich.

Poznański Instytut Ochrony Roślin to jedna z najnowocześniejszych placówek badawczych w Europie.